fooojciech, mam zalanego tego Valvoline u siebie, auto jeździ, przez 14000 km dolałem jakieś 100 ml dla świętego spokoju, teraz zaleję Motula zobaczymy czy coś się zmieni
Różna grubość powłoki lakierniczej
Zwiń
X
-
Różna grubość powłoki lakierniczej
Witam wszystkich.
W związku z chęcią zmiany posiadanego auta planuję zakupic dla siebie Skodę Octavia '09 FL.
Po wizycie w jednym z okolicznych komisów natknąłem się na Octavie. Z wyglądu jak najbardziej OK. Ale po przemierzeniu elementów karoserii okazuje się, że grubość lakieru na drzwiach wynosi ok 98-110mikronów, następnie zmierzyłem pokrywę silnika błotniki przednie jak i tylne nadkola. Tu się okazało że Skoda ma około 150-160mikronów.
Stąd moje pytanie czy to jest normalne zjawisko żeby były tak rozbieżne grubości powłoki lakierniczej na elementach??
-
-
Zamieszczone przez SebussStąd moje pytanie czy to jest normalne zjawisko żeby były tak rozbieżne grubości powłoki lakierniczej na elementach??
O ile na masce podana przez Ciebie wartość nie powinna dziwić (ten element ma z reguły najgrubsza powłokę) o tyle na przednich błotnikach juz tak.
Moja O II miała wartości ,od 78-80 - na dołach drzwi, do ok. 150 nm na masce właśnie.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
To jest norma. Norma jest bodajże od 80 do 200 mikronów
Ja bym się przejmował jakby różnica była pomiędzy 160 a na drugim elemencie np 800 mikronów.Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez BigMoja O II miała wartości ,od 78-80
Komentarz
-
-
Miernik trzeba kalibrować co kilka pomiarów na specjalnych płykachKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBGrubość 78-80 w metaliku chyba jest troszkę małą grubością, może jakaś polerka była miejscowa.
Polerka nie ma tu nic do rzeczy, przy poprawnie przeprowadzonej korekcie lakieru znika ci ok 1 nm grubości.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, my tu piszemy o OII, ale masz rację w japończykach grubość lakieru jest dużo mniejsza. W Yarisce mojej żony jest około 95 do 100 na całym aucie.
Zamieszczone przez Bigprzy poprawnie przeprowadzonej korekcie lakieru znika ci ok 1 nm grubości.
[ Dodano: Sro 30 Sty, 13 14:48 ]
Zamieszczone przez dominik9420Miernik trzeba kalibrować co kilka pomiarów na specjalnych płykachOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
A nie jest przypadkiem tak, że maska i błotniki mają grubszą powłokę z powodów wpływających czynników na te element?
Maska przecież się nagrzewa, a błotniki w pewnym stopniu narażone są na uszkodzenia mechaniczne.
Reasumując, to nie ma się czym przejmować, mógłbyś mieć wątpliwości jeżeli różnica na elementach była by np ok 800 mikronówKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
Komentarz